Új Gyűrűfű


"Az elpusztított falu, ahol pezseg az élővilág…"

Az 1950-es évek körzetesítési politikája és falvaink szocialista típusú átszervezése következtében sok apró település tűnt el Magyarországon. Elsőként a 250-300 lelkes Gyűrűfű.
Iskoláját, boltját, TSz. központját megszüntették, a megígért szilárd burkolatú bekötőutat nem kapta meg. Lakói sírva hagyták el az enyészetre ítéltetett otthonukat. Utolsó lakói 1970-ben költöztek el.
20 évig aludta „csipkerózsika álmát” a falu, amikor két Duna-körös jóbarát gondolt egyet, s Caltenbach: Ecotopia könyvének ihletésére egy kisléptékű, az ökológiai tervezési elveket előtérbe helyező települést álmodott meg.
Tervezésénél a következő szempontok domináltak:
- vízgyűjtő alapú tervezés,
- helyi anyagok, források,
- alacsony külső bevitel, magas élőmunkaigény,
- régi és új megoldások ötvözése,
- helyi ciklusok kialakítása,
- helyszín.
A betelepülő közösség tagjai fogalmazták meg az ökofalu működésének és építésének alapvető szabályait.
A falu építése, szeres elrendezése, területhasznosítása, az 1996-ban életbe lépett, majd 2006-ban megújult ökológiai alapokon nyugvó rendezési terv alapján valósult meg.
Ebben a fenntartható fejlődés gyakorlatban való megvalósítása volt a legfontosabb szempont. Jelenleg 8 háztartás alkotja a falut, kik tagjai részben gazdálkodnak, részben szellemi foglalkozást űznek. Alapelvük: harmóniában a természettel és egymással.
A házak építésében elsősorban helyi, természetes anyagok (vályog, fa, kő stb.) és a helyi munkaerő felhasználására törekszünk. Melegvíz-szükségletünket nyáron napkollektor, télen a fával fűtött kemencékben elhelyezett vastartályokban összegyűlt meleg víz biztosítja.
Kettős vízrendszer használatával (kút, ciszterna) takarékoskodunk a tiszta vízzel.
A szürkevizet nádágyas szennyvíztisztítóban kezeljük.
Vegyszermentes kiskertjeink vannak. Állatainkat természetes körülmények közt tartjuk, helyi termékeket fogyasztunk elsősorban. Erdeinket, gyepjeinket természetközeli módon kezeljük.
Gépjárműveink megpróbálnak telekocsiként közlekedni.
Egyetlen „tömegközlekedési” eszközünk: a 9 személyes falubusz, mely rugalmasan alkalmazkodik a gyerekek iskolába járásához.
Közigazgatásilag Ibafa községhez tartozunk, ahova egy szép erdei ösvényen 5 km hosszan, (szilárd burkolatú úton 50 km.)
Közös vallásunk nincs, de leginkább Lovelock "Gaia elmélete" áll a legközelebb hozzánk, mely szerint az élőlények közötti láthatatlan kölcsönhatások alakítják azokat a bonyolult szabályozási mechanizmusokat, melyek kialakították és teszik ma is lehetővé számunkra az életet. Gaia egy önálló élő rendszer, melynél párhuzamokat fedezhetünk fel saját szervezetünkre vonatkoztatva (kültakaró-légkör, keringési rendszer-tengerek, folyók, óceánok, áramlások, vázrendszer-kőzetövek, ha betegek vagyunk belázasodunk-globális felmelegedés stb).
Hazánk talán leggazdagabb élővilágát tudhatjuk köröttünk: a Biodiverzitás napi felmérések során 3342 féle élőlényt találtak a kutatók.

Látnivalók a faluban:
Szent László tanösvény, mely a falu történetét, jelenét és természeti értékeit mutatja be 3 km. hosszan, 10 nagy tábla és 8 kisebb tábla segítségével.
Eltűnt falvak emlékköve, mely a falu Fő terén található.
Gyűrűfűre sajnos ma sem vezet szilárd burkolatú út.

Gyűrűfű most