Alapelvek


Különleges kis falunkba költözött lakók többségének alapelvei is rendhagyóak.
A legfőbbek:
Kiindulási alapnak James Lovelock Gaia elméletét tekintjük, amely szerint az egész élet és a Föld felszínének élettelen összetevői egyetlen rendszer, egyféle hatalmas szervezet: egy élő bolygó formájában kapcsolódnak össze. Az élőlények közötti láthatatlan együttműködések tartják fenn azokat a bonyolult szabályozóköröket, amelyek a klímára, óceánokra és földkéregre hatnak, s melyek lakhatóvá teszik és ebben az állapotban tartják Földünket.
Vaclav Havel szavaival élve: „A Gaia elmélet szerint egy nagyobb egész részei vagyunk. Sorsunk nem csupán azon múlik, egymással mit teszünk, hanem azon is, hogy mit teszünk Gaia egységéért. Ha veszélyeztetjük, egyszerűen megszabadul majd tőlünk egy nálunk magasabb érték, az élet, mint olyan érdekében.”
Analógiák fedezhetők fel az emberi szervezet és Földünk felépítése között (keringési rendszer-tengerek, folyók, vázrendszer-litoszféra, kültakaró-légkör, stb). A nagyvárosok rákos daganatok, melyek elszívják a nyersanyagot, energiát, s visszaadják a hulladékot, a mérgeket. Földünk beteg, így megemeli hőmérsékletét.
Declan Kennedy szerint az emberiség számára létfontosságú feladat megőrizni hosszú távon a bioszféra egészséges állapotát, biodiverzitását és működőképességét azért, hogy az emberi civilizázió számára képes legyen e létfeltételeket, a tiszta vizet, levegőt, termékeny talajt, valamint a gazdaság számára a szükséges erőforrásokat biztosítani.

Épp ezért Gyűrűfűn nem lehet a földterület adás-vétel tárgya. A földet nem tulajdonoljuk, hanem használjuk. Jelenleg nem lehet rögtön megvásárolni az 1 hektáros építési telket, csak akkor, ha már van a felépített lakóházra érvényes használatba vételi engedélye a tulajdonosnak.
Igyekszünk harmonikus kapcsolatot ápolni környezetünkkel, mind emberi, mind a természetettel való szinten. Kizsaroló haszonelvűség helyett gondoskodó alázattal fordulunk erdeinkhez, gyepjeinkhez. Felelősséget érzünk a Föld és annak lakói iránt (beleértve az embert is). Támogatjuk a természet védelmét, sokszínűségét megőrző, megismerését segítő kezdeményezéséket.
Felhasználjuk a természet által adott erő- és energiaforrásokat
Mellőzzük a felesleges luxust és ésszerűtlen életvitelt. Legtöbbünk egyszerű, puritán, hagyománytisztelő, természetközeli életet él.
Az, hogy a nagyvárosoktól viszonylag távol vagyunk, lehetővé teszi a civilizációval való kapcsolatunk egészséges megtartását és olyan dolgokban való függetlenségünket, melyeket szeretnénk elhagyni életvitelünkben.

Gyűrűfű most