A Gyűrűfűi Falugondnokság


Gyűrűfű elnyerhetné az infrastrukturális szempontból leghátrányosabb település címet (ha lenne ilyen), különleges helyzetben van, hiszen:
- nincs víz-, gáz-, csatornavezeték, közvilágítás (ami nem baj)
- nehezen megközelíthető szilárd burkolatú út hiányában (ami nagy probléma).
- a falu lakossága fiatalokból és középkorúakból áll, öregek, ill. különösen elesettek nincsenek.
- nincs posta, nincs tömegközlekedés és nincs szemétszállítás. Úgyszintén semmilyen bolt sincs. Viszont multi, diszkó, kocsma sem működik szerencsére.
- a lakosság számához mérten sok gyerek lakik a faluban (kb. 12 fő-2012), akik oktatási intézményei 15 km-re találhatóak, Szentlőrincen,
- anyaközségünk (polgármesteri hivatal, körjegyzőség) megközelítése meglehetősen kalandos. Szilárd burkolatú úton 50 km, gyalogosan, lóháton egy erdei úton 5 km.

A szolgálat legfontosabb feladatai közé tartoznak:
- a gyerekek oktatási intézménybe való szállítása. Ez szokásos esetben 5 gyereket jelent naponta. Télen, ha nem tudjuk letolni a nagy havat az útról, és nem lehet kimenni, a gyerekek örömére szünet van.
- házi segítségnyújtás. Ez a gyerekfelügyeleten át a korrepetálásig,a bevásárlásokon át az orvoshoz szállításig sokrétű segítő munkát jelent.
- hivatalos ügyek intézése, postai küldemények szállítása.
- mivel tömegközlekedés ide nincs, az innen 7 km.-re megálló vonat, illetve buszig nyújtjuk a kapcsolatot.

Közösségünkben mindenki tudja, hogy a kisbusz munkanapokon reggel 7.10 kor indul, és kb. 4 órakor érkezik vissza Gyűrűfűre. Rugalmasan alkalmazkodunk az iskolások szakköreihez, elfoglaltságaihoz. Takarékosan fogyasztjuk a kilométereket, környezetvédelmi és anyagi okokból. Ha megoldható, a busz összevárja a gyerekeket.
Falugondnokunk gyakran visszafut vagy visszabiciklizik Szentlőrincről reggelente, majd délután vissza, ezzel is megspórolva a benzinköltséget.
Falugondnokunk: Fridrich Ágnes. 2004 nyarán végezte el a falugondnoki alapképzést, majd később a továbbképzéseket. Helyettese: Völgyi Tamás, a Gyűrűfű Egyesület alelnöke.

Gépjárművünk: egy törtfehér színű, 9 személyes Volkswagen Transporter T5 kisbusz. 2004-ben gyártották, fiatalnak számít, de a gyűrűfűi bekötőút göröngyössége miatt többnek tűnik.

Bevételi forrásunk döntő része az évente kapott állami normatíva, ami havonta 166 000 Ft. Ebből fedezzük a busz üzemanyagát, javítási költségeit, biztosítását és a falugondnok fizetését.

A falugondnoki szolgálat a Gyűrűfű Egyesület keretein belül működik. Feladatátvállalási megállapodásunk van az Ibafai Önkormányzattal, akik átérzik elzárt helyzetünket, és ezzel támogatják a falu életben maradását.