A Gyűrűfűi Falugondnokság


Gyűrűfű elnyerhetné az infrastrukturális szempontból leghátrányosabb település címet (ha lenne ilyen), különleges helyzetben van, hiszen:
- nincs víz-, gáz-, csatornavezeték, közvilágítás (ami nem baj)
- nehezen megközelíthető szilárd burkolatú út hiányában (ami nagy probléma).
- a falu lakossága fiatalokból és középkorúakból áll, öregek, ill. különösen elesettek nincsenek.
- nincs posta, nincs tömegközlekedés és nincs szemétszállítás. Úgyszintén semmilyen bolt sincs. Viszont multi, diszkó, kocsma sem működik szerencsére.
- a gyerekek a 15 km-re található Szentlőrincre járnak óvodába és általános iskolába
- anyaközségünk (polgármesteri hivatal, körjegyzőség) megközelítése meglehetősen kalandos. Szilárd burkolatú úton 50 km, gyalogosan, lóháton egy erdei úton 5 km.

A szolgálat legfontosabb feladatai közé tartoznak:
- a gyerekek oktatási intézménybe való szállítása. Szokásos módon reggel 7:10-kor indulunk az iskolába és 16:00-kor jövünk hazafelé. Az út kb. 20 percig tart. Télen, ha nagy hó vagy ónos eső esik, akkor előfordulhat néhány nap iskolai szünet a gyerekek nagy örömére.
- házi segítségnyújtás. Ez a gyerekfelügyeleten, bevásárlásokon át az orvoshoz szállításig sokrétű segítő munkát jelent.
- hivatalos ügyek intézése, postai küldemények szállítása.
- mivel tömegközlekedés ide nincs, az innen 7 km-re, Cserdi-Helesfán megálló vonatig, illetve buszig nyújtjuk a kapcsolatot.

Közösségünkben mindenki tudja, hogy a kisbusz munkanapokon reggel 7.10 kor indul, és kb. 4 órakor érkezik vissza Gyűrűfűre. Rugalmasan alkalmazkodunk az iskolások szakköreihez, elfoglaltságaihoz. Takarékosan fogyasztjuk a kilométereket, környezetvédelmi és anyagi okokból. Ha megoldható, a busz összevárja a gyerekeket.

Falugondnokunk: Matisz Ilona, 2018 őszén végezte el a falugondnoki alapképzést, majd később a továbbképzéseket. Helyettese: Völgyi Tamás, a Gyűrűfű Egyesület alelnöke.

Gépjárművünk: egy sötétzöld színű, 2014-es gyártmányú, 9 személyes Volkswagen Transporter T5 kisbusz.

Bevételi forrásunk döntő része az évente kapott állami normatíva. Ebből fedezzük a busz üzemanyagát, javítási költségeit, biztosítását és a falugondnok fizetését.

A falugondnoki szolgálat a Gyűrűfű Egyesület keretein belül működik. Feladatátvállalási megállapodásunk van az Ibafai Önkormányzattal, akik átérzik elzárt helyzetünket, és ezzel támogatják a falu életben maradását.

Matisz Ilona
falugondnok
Tel: 0620-9560556