Hulladék kezelés


Manapság az igények túlzott növekedése és s jólét fogalmának téves értelmezése következtében egyre nő az anyagi javak halmozása, fogynak az energiahordozók és nyersanyag készletek és elborítanak minket a szeméthegyek. Az ész nélküli vásárlás, a reklámoknak való bedőlés, a silány minőségű áruk, a fogyasztási őrület egyre több szemét keletkezését vonja maga után.
A mértékletesség és ésszerűség úgy környezetünkre nézve mind magunknak is hasznára válik.
A korszerű hulladékgazdálkodásnak 3 fontos eleme van.
1. Megelőzés,
2. Újrahasználat,
3. Újrafeldolgozás.
Gyűrűfű esetében a megelőzés és a szelektív gyűjtés és az újrahasználat lehetőségeiről beszélünk.
A megelőzés életvitelünkből adódik. Ha takarékosan élünk és nem esünk a fogyasztás mértéktelen bűvkörébe, akkor értelemszerűen kevesebb hulladék keletkezik. Olyan helyről kell vásárolni, ahol biztosak vagyunk a minőségben és nem kell a holmit pár hét múlva eldobnunk. Ne vegyünk vissza nem váltható csomagolású árut (műanyag flakonok, sörös dobozok, konzervek, stb) Szerencsére Gyűrűfűn tiszta és iható a víz, ezért a nyári nagy ásványvíz flakon-fogyasztást mellőzhetjük. Sokunk nem fogad el a boltokban műanyag zacskót, helyette kosárral, vászontáskával járunk. Helyi termékek vásárlása esetén nem kell annyi csomagolóanyag sem.
Ha mégis összegyűlt valamennyi szervetlen hulladék, akkor az a kukás autó segítségével visszakerül a hulladékudvarba.
Gyűrűfűn szinte minden család szelektíven gyűjti a hulladékot. Ami szerves hulladék keletkezik, az a komposztdombra kerül. Az éghető hulladékkal begyújtunk.
Már rá is tértünk az újrahasználat lehetőségeire.
Néhány helyi példa az ismételt felhasználásra.
- kinőtt gyerekruhák szomszédnak adása,
- elolvasott újságokkal való begyújtás,
- üvegvisszaváltás,
- akkumulátorok feltöltése,
- házitej, túró szállítása kimosott edényben, stb.

Sajnos a bekötőutunkon közlekedő ismeretlenek (ismerősök) néha „megörvendeztetnek” minket útszéli szeméttel. Tavaszonként a gyerekekkel együtt szemétgyűjtést szoktunk szervezni.