Jurtaegyetem


Elindítottuk a „Magyarországi Jurtaegyetem’ kezdeményezést, amely egy nagyobb ívű oktatási program, egy “ökológiai szabadegyetem” lenne. Ennek érdekében a következőket tevékenykedtük:

- 2004 februárjában „Ökológia és hagyomány” címmel építészeti tanácskozást tartottunk, melynek keretében a következő személyiségek és iskolák/munkacsoportok képviseltették magukat: Ertsey Attila építész, a Szentendrei Szabadtéri Múzeum, Buzás Miklós és munkatársai, Tímár György, Koós Miklós pécsi építészek, Novák Ágnes Budapestről. A tanácskozás többek között írásos kiáltványt tett közzé egy szabadegyetem (a későbbi Jurtaegyetem) indítása céljából, valamint az Építészkamarán keresztül kezdeményezést indított a hagyományos és nem bevizsgált építőanyagok (vályog, szalma stb.) ismételt engedélyezéséért.

- A Jurtaegyetem kezdeményezés keretében 2004 év júliusában a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnök-hallgatói és fiatal építészek számára földház-építő tábort szerveztünk. A tábor eredményeképpen felépítettünk egy döngölt házat, és egy környékbeli roma barátunk számára kiadtuk a Jurtaegyetem első oklevelét is, amelyben barátunkat „okleveles mesterdöngölővé” avattuk.

- Kapcsolatot vettünk fel különböző hazai vályog- és természetes építészekkel, egyetemi és főiskolai oktatókkal egy egyetemközi építési gyakorlóterep kialakításának céljával.

- 2004 októberében részt vettünk a Szegedi Bioépítészeti Konferencián, ahol Fridrich István és Kilián Imre tagtársunk „Közösségi építési kultúra kialakulása” címmel előadást is tartottak.

- 2009 és 2010 évben Kilián Imre előadásokat tartott a szelíd-energia felhasználásról a 'Via Futuri' konferenciákon, Pécsett.

- 2011 augusztusában bemutattuk falunkat és építészeti tudásunkat Ópusztaszeren.

- 2012 májusában más ökofalvakkal együtt találkozót tartottunk, hogy többek közt a Jurtaegyetem kiterjesztéséről beszélgessünk.

- 2012 júniusában Panyolán részt vettünk a Jövő Nemzedékek Ombudsmanja által szervezett tanácskozáson, melynek egyik célja a vályogépítészet hivatalos, engedélyezett elismertetése a törvényhozásban is. Ez tulajdonképp a 2004-ben megfogalmazott cél elérését jelentheti!!!