Lovastanya Vendégház


Ökoporta minősítésű falusi vendégház.
Miért érdemes a Lovastanyán pihenni?
Mert itt:
- csend és nyugalom van,
- tiszta a levegő és a forrásvíz,
- a gyerekek a tágas udvarban biztonságban játszhatnak,
- vendégeink megismerkedhetnek a lovaglás, íjászat, tájfutás, túrázás örömeivel,
- az ökofaluban vegyszermentes az állattartás, a növénytermesztés és a háztartásvezetés,
tapasztalhatja a vályogház előnyeit.
Néhány idézet a vendégkönyvünkből:
"A csend felülmúlhatatlan" (S. Andrea)
"Földi paradicsom" (V. Éva)
"Jó volt az illatokban gazdag levegőt beszívni, az élővilág hangjait hallgatni. Élveztük a kirándulásokat, a szállásunkat, a kedves vendéglátást, a finom ebédeket, a tejet és kecskesajtot. A ház hűvösségét a nagy melegben..." (Hegyi család Bp.)
"Megfrissülés, gyógyulás volt számomra ez a gyorsan elszaladt pár nap, amit köszönhetek a nyugalmas szép helynek, a hittel és szeretettel épített környezetnek, és köszönök a benne lakó kedves embereknek, meg embergyerekeknek" (S. Zsolt)

A természetközeli életmód megélése és a lovakkal való foglalkozás gondolata vonzotta Gyűrűfűre a Fridrich családot. A székesfehérvári panelrengeteg után könnyedén megszoktuk az erdők övezte csöndet, a tiszta levegőt és azt a megfoghatatlan érzést, mikor az ember nyári reggeleken a verandáról nézheti a völgyben megülő párát ,amit a dombtetők fölött felkelő nap lassanként magába szív.
1999-ben költöztünk Gyűrűfűre, 3 gyerekkel. Egy ideig szilárd út nélkül nehéz volt a kezdet. Vendégházunk 2002-re készült el, melyet részben pályázati pénzből építettünk, és az elszigetelt vidéken élő nők munkalehetőségeit segíti.
A Vendégház nemcsak megélhetésünk egy részét adja, hanem a falu kulturális életének egyik eleme, valamint az idelátogatást tévő, vályogépítészet iránt érdeklődő csoportok bemutatóhelye. A vendégfogadásban egész családunk részt vesz. A házigazda képzett lovasedzőként oktat és lovastúrákat vezet. A ház asszonya igény esetén gondoskodik az étkezésről. A gyerekek a lovagoltatásban, az íjászat tanításában, illetve a túravezetésben segítenek.
Vendégházunkat igyekeztünk minél természetesebb alapanyagokból, hagyományos építési módon felépíteni.
Hagyományos, vert fal technikával készült, amit kő alapra húztunk fel kalákában. Az építkezés a házigazda irányítása alatt folyt, aki a falu többi vert falú házának építését is vezette. A fal tetején sárgerenda tartja a fából készült tetőt.
Belső kialakításnál is természetességre törekedtünk. Aljzatbetont, cementes vakolást nem használtunk. A faanyagokat méhviasszal, illetve lenolajjal kezeltük. Kályháinkat egy siklósi mester rakta nagy hozzáértéssel. Skandináv jellegű fabútorokkal felszereltek.
A Vendégház 10 felnőtt befogadására alkalmas. 2 összenyitható apartmanból áll. A kisebb 3 személyes: 1 konyha-étkezőből, 1 szobából, 1 fürdőszobából és 1 kamrából áll. A nagyobb 7 személyes: 1 konyha-étkezőből, 3 szobából, és 2 fürdőszobából áll. A házhoz egy déli fekvésű terasz és nagy kert tartozik.
Az ittlét alatt lehetőség van önellátásra, a konyhák hűtővel, gáztűzhellyel, edényekkel, tálalóeszközökkel felszereltek. Mikro nincs.
A szobákban TV nincs, valamint a környéken csak nyomokban található a mobiltelefonokhoz térerő.
Egyedüli kellemetlenség az ittlét alatt, hogy a házban van ugyan vízöblítéses WC, mely azonban csak „kisdolgokra” használható. Ugyanis a házból kifolyó szürkevíz egy nádágyas szennyvíztisztítóba folyik, mely a túl sok szerves anyagot nem tudja lebontani.
A háztól nem messze van a komposzt-toalett.
A ház melegvízellátását nyáron a napkollektorok, télen a fatüzeléses kemencék biztosítják.
Téli begyújtásnál segítünk!

Telek elrendezése.
A Lovastanyához tartozó egy hektáros területen 2 lakóház, egy jurta, istálló, szénatartó, futószáras kör (lovasoktatáshoz), fedett étkező, szalonnasütő-hely, komposzt-toalett, íjászpálya, kültéri zuhanyzó, játszótér és parkoló tartozik. Vendégeink az egész kertet használhatják. A telektől 300 m-re kezdődik a falut körülölelő erdő.
Szolgáltatások, árak (2008-ban):
Szállás:
Felnőtteknek: 3000 Ft/fő/éj.
Gyerekeknek: 2000 Ft/fő/éj. (Egy éjszaka esetén 10% felár.)
Étkezés: Reggeli: 600 Ft/fő,
félpanzió: 1400 Ft/fő,
teljes ellátás: 2600 Ft/fő. Gyerekeknek kortól függően kedvezmény.
Lovaglás: Kezdőknek, tanulóknak a futószáras oktatást ajánljuk a kert végében lévő körön. Szakképzett oktatóval 3500 Ft/óra.
Gyakorlott lovasok túrákat tehetnek vezetővel a környéken, ennek ára: 3000 Ft/óra.

Íjászat. Íjkölcsönzés: 800 Ft/óra. Hozott íjjal a pályát ingyen használhatják.
Idegenvezetés a környéken: 1000 Ft/óra.
Bio kecsketejtermékek vásárlása a termelőtől.
Szállítás a vasútállomásról a Vendégházig.
Üdülési csekk elfogadás.

Ingyenes szolgáltatások:
- Társasjáték, bogrács, üst kölcsönzése.

A faluba kőszórásos út vezet Dinnyeberki irányából. Óvatosan lehet haladni rajta!
Ha az érintetlen természet csendjére vágyik, várja Önt Gyűrűfű!