Mezőgazdaság


Az ember évszázadokon keresztül tiszteletben tartotta a természet törvényeit: az élő talajon, az állatokkal és növényvilággal egyetértésben, környezetkímélő módon állította elő teljes értékű, egészségüket szolgáló táplálékát. Ma, a nagyüzemi termelés térhódításával mértéktelenül alkalmaznak gyomirtó szereket, műtrágyákat, gombaölő szereket és a legkülönbözőbb vegyszereket a hozam fokozására.
Gyűrűfű farmgazdaságain csak a biogazdálkodásban megengedett vegyszerek használhatók fel. Ez nemcsak megtermelt élelmiszereink teljessége miatt fontos rendelkezés. A talaj és talajvíz minőségének megóvásában is nélkülözhetetlen.
A biogazdálkodás nemcsak vegyszermentességet jelent. Alapja az élő, humuszban gazdag talaj mellett:
- a növények térben és időben való társítása,
- kiválasztása a tájnak és talajnak megfelelően,
- mérgező kemikáliákat kerülő, szelíd növényvédelem,
- az állatok, mint hasznos közreműködők segítése, (madarak, giliszták, stb.)
- megfelelő technikák alkalmazása (mulcsozás, vetésforgó, stb)
- természetes energiaforrások felhasználása,
- törekvés a biológiai sokféleség megtartására.
Gyűrűfűn 1 kecsketartással foglakozó család, egy tehenes gazda, egy méhész, egy bio-gyümölcsössel rendelkező, (de itt nem élő) ember és egy zöldségtermesztéssel foglakozó fiatalember él. Rajtuk kívül szinte mindenkinek van kiskertje, ahol saját szükségletére állít elő idényzöldséget, gyógynövényt.
Permakultúra. Ez az érdekes elnevezés azt az ökológiai tervezési rendszert jelenti, melyben nem az alkotóelemek a leglényegesebbek, hanem a köztük lévő kapcsolatok, és a benne zajló folyamatok. Egy szakértelemmel, mesterségesen létrehozott, kis energiával működő ökoszisztéma, amely hasonlóságot mutat a természetben „önmagától” működő rendszerekkel. (Pl. esőerdők sokszínűsége, lombhullató erdeink állandósága, stb)
Ezt a tervezési módszert nemcsak kertjeinkben alkalmazzuk, hanem a falunk tervezésében is (viszonylag nagy energia befektetés – alacsony fenntartás).
1995-ben Gyűrűfű egy permakultúra találkozónak is helyt adott, melyen részt vett….. .
Növénytermesztés. A házi kiskertekben biogazdálkodás folyik. Elterjedt a mulcsozás, a növénytársítás. A házak szellősen állnak, ezért a madarak és egyéb, az ember számára hasznos állatok segítőink. Nagy mennyiségben zöldségtermesztéssel nem foglakozik senki a faluban.
Állattartás. A régi Gyűrűfű inkább állattartásáról volt híres. A talaj minősége is inkább ennek az ágnak kedvez. A kecske igénytelenebb állat mint a szarvasmarha, két család is foglakozik kecsketartással. A biokecskesajt egészséges, nagy piaca van: a Tündérmajor a fővárosban, a biopiacon adja el sajtját.
A teheneket tartó gazda termékei szintén a környéken kelnek el.