Régi hírek és írott dokumentumok Gyűrűfűről


Gyűrűfű sorsát, közösségét leginkább befolyásoló, régi eseménysorozat a 2002-2003-ban lezajlott válság volt. Sok külső segítő próbálta megoldani a helyzetet, mediációkkal, tanácsokkal. A válság pozitív hozadéka, hogy a diktatúrát elvető közösség megerősödött, tapasztalatokkal gazdagodott, és létrejött a Gyűrűfű Egyesület (2002. március 15.). Negatív hozadéka, hogy a falu megítélése romlott a közvélemény szemében és egy itt élő család elszakadt a falutól.
2003. december elején Nemzetközi Ökofalu Találkozó helyszíne volt Gyűrűfű. Kiemelt témája: egy közösen koordinált oktatási program létrehozása. Az eseményt anyagilag az EU Ifjúság 200-2006 programja és részben a GEN (Globális Ökofalu Hálózat) támogatták.
30-60-an vettek részt rajta, többek közt Spanyolországból, Lengyelországból, Törökországból, Horvátországból, Csehországból és hazánkból.
A programban beszélgetések, SWOT elemzések, vályogépítész és lovasíjász bemutató, és telehold meditáció szerepeltek.
Két visszajelzés a sok közül:
„Itt vagyunk ezen a csodálatos helyen, ahol most egyfajta válság van. Most koncentráljuk az energiánkat arra, hogy ez a válság végül is megoldódjék.” (Mad Max)
„Két nappal a találkozó után még mindig kicsit fáradt és álmos vagyok, de egyben nagyon inspirált is a falutok, a szépsége, a csodálatos öko-házak, és a barátságos emberek…” (Andrzej Lengyelországból)
2004 február 27-29: Országos Ökoépítész Találkozó „Ökológia és hagyomány” címmel. Baráti-szakmai beszélgetés, melyben vályogépítészek és érdeklődők vettek részt. Pár név a híres építészekből álló csapatból (a teljesség igénye nélkül): Búzás Miklós, Ertsey Attila, Medgyasszay Péter, Novák Ágnes, Tímár György, Koós Miklós, Kovács Bence. Az utolsó nap megvitatásra került a „Gyűrűfű Charta 2004” c kiáltvány, melyben a résztvevők a fenntarthatóság építészeti vonatkozásai mellett tettek hitet.
2006. május 21-22. I. Magyar Biodiverzitás Nap. A Magyar Madártani Egyesület és a Gyűrűfű Egyesület 24 kutató résztvételével villámfelméréssel emlékezett meg a Biológiai Sokféleség napjáról. 24 botanikus és zoológus 24 órai megfeszített munkával kutatta fel és határozta meg szakterülete növényeit és állatait egy 1 m2 területen. Találtak Európa szerte ritkaságnak számító fajokat, mint pl.. a nagy tűzlepke, egy ritka zengőlégy vagy a díszes tarkalepke. A végeredmény: 1656 féle élőlény, 1 nap alatt!
2006. júniusában Joseph Cornell világhírű amerikai környezeti nevelő tartott továbbképzést a Veronika Erdei Iskola szervezésében. A programon kb. 40 hazai környezeti nevelőnek mutatott be természetismereti játékokat, meditációt, módszertani fogásokat 4 napon keresztül.
2007. tavaszán a Környezet és Természetvédő Szervezetek Országos Találkozója egyik előprogramjának adott otthont a gyűrűfűi közösség. Környezeti nevelés, vályogépítészet, a fenntarthatóság alapelvei és a természetszerű erdőgazdálkodás témában tartottunk előadásokat. Majd 80 érdeklődőt fogadtunk.
2007 nyár. 5 éves a Gyűrűfű Egyesület. Koncertet adtak Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter, kiváló bükkösdi zenészek.
A „Gyűrűfűi Találkozások” programsorozat keretében Csonka Károly fotóművész kiállítását tekinthettük meg, majd a Piliscsabai Zeneiskola növendékei koncertjét hallgattuk meg.
2007 március 11: Átadtuk a Szent László tanösvényt.
2007. június 20-22 között tartottuk a II. Magyar Biodiverzitás Napot. Közel 40 kutató vizsgálta át a terepet és majd 2500 fajta élőlényt mértek fel az előző évivel együtt. Többek között egy Magyarországon először leírt vakrák fajt.
2008 október 10-12 között rendeztük meg a 3. Magyar Biodiverzitás Napot. A lelkes kutatók felmérése alapján az eddig felmért fajszám 3342!!! Ez a hazaiak felmérések között a legmagasabb, de világviszonylatban is kiemelkedő eredmény.
2009 szeptember 27-én avattuk fel az eltűnt Gyűrűfű emlékére állított emlékkövet. Közel 120 hajdan itt lakó idős ember és családtagja vett részt az eseményen.
Az emlékkövet Kutas Attila Vásárosdombó plébánosa szentelte meg. Nagyon megható perceket élünk át.
14 órakor Fridrich István köszöntötte a megjelenteket. Az emlékkőszentelés előtt Kiszt Katalin, hajdani gyűrűfűi lakos emlékezett vissza a régi lakosok nevében majd Adamik-Szénási Mónika és Peltzer Ferenc gitárjátéka következett. Koleszár Balázs szavalata után Kilián Imre mondta el gondolatait.
16.00 órakor Kolics Pál hajdani iskolaigazgató mutatta be a Gyűrűfűi iskola krónikája című könyvét, majd estebéd következett a Lovastanyán (hajdani Kiszt portán).
17.30-kor rövid zarándoklatot tettek az érdeklődők a régi temetőbe és a Nagy József családja által állított kereszthez a Szentléleki Völgybe.
Nagyon boldog volt a falu közössége, hogy örömet szerezhetett sok idős embernek, aki rég látták egymást és egykori lakóhelyüket.