Szent László tanösvény


A tanösvény megépítésének gondolata régóta foglalkoztatott bennünket. Rengeteg érdeklődő vendég megfordul Gyűrűfűn, és nekünk nincs sajnos annyi energiánk, hogy személyre szabott eligazítást adjunk nekik.
Szent László tanösvényünk 2007-ben került átadásra. Elnevezésével Lovagkirályunknak arra a mondájára utaltunk, melyben a pestisjárványban szenvedő népét a Szent László tárnics nevű, Gyűrűfűn is gyakori növénnyel gyógyította meg. A tanösvény szellemisége az ember és természet harmonikus együttélésére utal: hogyan segíthetjük kölcsönösen egymást. Bemutatjuk az ember által okozott károkat és a megoldási lehetőségeket is.
Nyomvonalát igyekeztünk minél változatosabb, saját kezelésben lévő területen elhelyezni. Indító, térképes táblája a falu szívében, a Lovastanya Vendégház mellett áll. 10 db. kétoldalas nagy, és 10 kis tábla segítségével, 2,7 km. hosszan mutatja be a falu múltját, jelenét és a környék természeti kincseit.
A nagy táblákat úgy alakítottuk ki, hogy egyik oldaluk érdeklődő felnőtteknek szól, sok információt tartalmazva. Másik oldaluk képekkel, feladatokkal teli, inkább gyerekeknek részére.

A táblák mondanivalója:
1. Szent László tanösvény, Gyűrűfű. (indító tábla). A monda leírását és környékbeli képeket tartalmaz.
2. Az ökofalu dióhéjban. A mai Gyűrűfű környezetbarát megoldásait mutatja be, külön kitérve a vályogépítészetre.
3. Gyűrűfű múltja. Az elnéptelenedett faluról szóló tábla egy régi ház (ma földhalom) mellett. Gyűrűfű név eredete, képek a régi faluról.
4. Nagyvadak a Zselicben. Szarvasok, őzek, vaddisznók, borzok élete, nyomai az erdőben.
5. Cserjések szerepe, gyógynövények. A szukcesszió folyamata, a cserjések gazdag élővilága. Mérgező és gyógynövények, alternatív gyógymódok. Tájékozódási cserjefelismerés
6. Természetközeli erdő és erdőgazdálkodás. A vegyes erdő jelentősége, kíméletes fakitermelés. Fafajok bemutatása kéregrajz, levél és termés alapján. Fabetegségek. Tájékozódási fafelismerés.
7. Állatok és búvóhelyeik. A Zselic gazdag állatvilága. A rejtőző életmód formái. Az 1. Magyar Biodiverzitás Nap eredményei, kutatási módszerei.
8. Kincsünk a tiszta víz. A gyönyörű Szentléleki völgyben álló tábla egy foglalatlan forrást és egy nedves rétet mutat be. Utal a tiszta víz jelentőségére.
9. Területhasználat régen és ma. A nagyüzemi és legeltetéses gazdálkodás különbségei. Hogyan lehet állatokat tartani úgy, hogy ne sérüljön a természet? Land Art.
10 Vendégségben Bükk Apónál. Látogatás a 250 éves bükkfánál. A fenntartható életmód, ökológiai lábnyom. Könyvajánló: Daniel Quinn: Izmael.

A Tanösvény kiegészítője a Szelíd energia-ösvény, mely a faluban alkalmazott alternatív megoldásokat mutatja be. A Lovastanya Vendégház körüli rövid séta során a következő kis táblák tájékoztatnak: napkollektor, vályogépítészet, kétkörös vízrendszer, nádágyas szennyvíztisztító, komposztálás, komposzt-toalett, vegyszermentes kiskert.

A tanösvényhez munkafüzet kérhető a Lovastanya Vendégházban. Benne játékos feladatok és további ismeretek vannak.

Járja be a gyönyörű vidékeken vezető, tanulságos, Szent László tanösvényünket!
(mozgáskorlátozottak számára nem ajánlott!).

A tanösvény létrehozásának támogatói:
Zöld Iránytű Alapítvány,
Veronika Erdei Iskola,
Gyűrűfű Műhely Kft,
Gyűrűfű Egyesület.