Vízgazdálkodás


Egy önfenntartó település egyik legfontosabb, (bár néha láthatatlan) alkotóeleme a víz. Akár csapadék, patak, folyó, akár talajvíz formájában. A vízzel való gazdálkodásunknál fontos, hogy vízhasználatunk a víz természetes körforgásába minél közvetlenebbül és károkozás nélkül kapcsolódjon be.
Gyűrűfű helyszínét úgy választottuk, hogy önálló vízgyűjtőterületet alkosson. Az esetleg szennyezettebb környék vize ne nálunk kössön ki.
Vízellátásunk.
Az 1996-ban életbe lépett Rendezési tervünk előírja, hogy: „Gyűrűfű területén a vízellátást egyedi ásott vagy fúrt kutakkal kell megoldani. (…) Gondoskodni kell a csapadékvíznek az épületek tetőfelületéről való összegyűjtéséről és használati vízként való hasznosításáról…”
A faluban ezért elterjedt a kétkörös vízrendszer. Mivel szervezetünkbe vízfogyasztásunknak csak kis része jut (étel, ital, mosogatás), csupán e vízmennyiségnek kell kifogástalannak lennie. Nagyobb része (fürdés, tisztítás, mosás, takarítás, öntözés, stb.) céljára használt vizek minősége alacsonyabb is lehet.
Egyedi, ásott kutakból érkezik az ivóvíz a házak többségébe. Mivel viszonylag érintetlen területről gyűjtik vizüket, ezért friss és tiszta kincset adnak. Sok portán az elődeink által létesített kutakat tisztítottuk ki. Közöttük van szép, téglával mesterien kirakott, több mint 30 méter mély kút is. A kutakat az első vízzáró rétegig szabad ásni, hiszen az ez alatti vizek nem megújuló készletek. Környezetüket különösen védjük a szennyeződésektől.
Használati víz. A cseréptetős házak tetejéről lefolyó csapadékvizet ciszternákban gyűjtjük. E létesítmények a földbe vannak süllyesztve, így hőingadozásuk csekélyebb. Csak a mechanikus szennyeződések szűrésére van szükség, valamint évente egy belső tisztításra
Mivel évek óta tart a talajvíz süllyedése, ezért a ciszternáink jelentősége egyre nagyobb.
Szennyvízkezelés.
Családi házaink nagy részéhez nádágyas szennyvíztisztító (más néven gyökérzónás szennyvíztisztító) tartozik. A nád hazánk legmagasabb fűféléje. Üreges belsejének köszönhetően hatékonyan képes az agresszív vegyszerektől mentes szennyeződés tisztítására. A Balaton szűrőjeként nevezett Kis-Balaton, a Velencei tó nádvilága nagyban felelős a vízminőségért. E tisztítórendszerek a nád és más vízinövények azon képességét használják fel, hogy kémiai, fizikai és biológiai folyamatokban csökkentik a víz foszfor, nitrogén, nehézfém, kolloid anyagok, baktériumok stb. mennyiségét. A gyökérzet közelében aerob és anaerob folyamatok egyidejűleg mennek végbe, így a tisztítás igen hatékony.
A gyűrűfűi családi házakból csöveken távozó szürkevíz az aknába jut, majd az alulról szigetelőréteggel ellátott szűrőágyba. Itt áthaladva –megtisztulva- a kivezető csövön keresztül távozik a rendszerből.
A gyökérzónás szennyvíztisztító előnye, hogy nincs szükség gépészeti berendezésekre, elektromos energiára, nem igényel állandó felügyeletet, élettartama nagy, felújítása egyszerű, költsége kicsi. Hátránya, hogy nagy a területigénye. Ha csak szürkevíz-tisztításról kell gondoskodni, akkor 2-3 m2/fő terület szükséges. Ha a szennyvízben fekália is van, akkor 5-6 m2-tel.
Ezért is működnek Gyűrűfűn komposz-toalettek.